LATOTANSSIT PIAN 30 VUOTTA

Img_8265

Kuva: Tanssilato koristellaan kesäiseen tunnelmaan tuoreilla koivuilla.

Kesän tanssi-illat löytyvät "Ajankohtaista"- alasivulta sekä latotanssien facebook-sivulta. Tervetuloa!

TANSSIEN ENSIASKELEET

Ensimmäiset latotanssit tanssittiin 8.8.1987. Haitarimusiikista vastasi kylän oma poika Erkki Koski.
Idea latotanssien järjestämisestä lähti kyläyhdistyksen silloiselta puheenjohtajalta Antti Lyyluomalta ja johtokunnan jäseneltä Anneli Katajamäeltä.

IMG_6617

SÄKKIKUIVAAJASTA TANSSIEN TAIKAAN

Tainuksen Pienviljelijäyhdistyksen omistaman säkkikuivaajan vähentynyt käyttö mahdollisti kuivaajan ottamisen tanssikäyttöön. Kuivaaja oli ns. säkkikuivaaja. Puulämmitteisen pannun avulla tuotettiin kuumaa ilmaa joka kuivasi säkeisssä olevat jyvät. Kuivauslavalla oli tilat 20.lle säkille, yhteen säkkin mahtui 30-40kg viljaa. 1980-luvulla kuivaajalla on kuivattu vielä pieniä ruis eriä.
Kuivaajan tontin alkuperäinen omistus oli Jussi ja Helvi Tuomelalla, nykyiset omistajat Arttu ja Pasi Nurminen ovat myös suhtautuneet myötämielisesti tanssien järjestämiseen ja jatkumiseen. Siitä kiitokset maanomistajille.

RAAKALAUTALATTIALTA

Tanssit aloitettiin raakalautalattialta ja tanssikäytössä oli vain puolet kuivaajan lattiatilasta. Myöhemmin lattia on uusittu ja on materiaaliltaan ponttilautaa, jossa liukasteena kaytetään parafiiniraetta.
Tainuksen koulun toimiessa koulun ulkovessat olivat tanssijoiden käytössä ja parkkipaikkana toimi koulun uheilukenttä.
Koulun omistuksen siirryttyä 2000-luvulla yksityisomistukseen, kyläyhdistys hankki kunnalta parkkipaikan ja paikalliselta yrittäjältä 2 wc-rakennusta joissa on kuivakäymälät ja käsihuuhde.

Viimeisin uudistus on kahvilan laajennus. Seinähirret kahvilaan saatiin lahjoituksena Aila Lammilta ja Arja Lammi-Ruohoselta ja vanha lato siirrettiin uudelle paikalle. Laajennusosa toi toivottua lisätilaa tanssilatoon, tanssijoille lisää "parkettia" ja kahvinjuojille rauhallisempi tila jalkojen lepuuttamiseen.

Kahvila sisustettiin harmaalla patinoituneella laudalla ja heinäseipäillä. Tanssien aikana tuoreet koivunoksat ja kesäkukat viimeistelevät ihanan vanhanajan tunnelman.

IMG_6611

TANSSIN TAIKAA

 Tanssiorkesterit valitaan tanssiyleisön toiveiden ja palauteen mukaan. Musiikkin halutaan olevan kotimaista tanssittavaa iskelmää.


Tansseihin voi tulla myös matkailuautolla tai -vaunulla. Yöpyminen tapahtuu parkkipaikalla ja sisältyy pääsylipun hintaan.
 
Kerran kesässä järjestetään leikkimieliset kisatanssit, joissa lajeina kumisaappaan, tikan ja hernepussin heittoa.
Sarjoja löytyy naisille, miehille, tytöille ja pojille. Parhaat palkitaan.

Tansseissa on aina myynnissä arpoja joissa on hyviä pääpalkintoja, huonekaluja, yms.

Tansseja järjestetään kyläyhdistyksen voimin 4-5 kertaa kesässä. Tansseissa pyörähtelee n.200 henkilöä eri puolilta Pohjanmaata.


Img_8249